Oby bo w moim terenie tyle zakładów ale wszyscy sprzedają przyjezdnym bo z miejscowymi nie idzie się dogadać. Lukas1982 skąd jesteś bo świńskie zagłębie kojarzy mi się z moją okolicą. Ja jestem z powiatu krotoszyńskiego.
4.73 na żywą 58,89% i wybicie 82.72%
No widzisz a moje 24 godziny głodne, a wybojowośc 79,41 przy wadze 111kg
Też na dobe przed sprzedazą nie dostają papu
Co do WUJKASAMOZŁo to należy i tak pochwalić go za odwagę iż zechciał jako pierwszy na tym forum przedstawiciel ZM coś tam wyjaśnić.
Może inne zakłady mięsne poszłyby tą samą drogą.
Jeżeli tak jak twierdzi Lukas1982 przedstawiciele DUDY przeczytali jego wypowiedz o cenie i zaraz skojarzyli z nim, w co za bardzo nie wieżę.
To może i oni ustosunkują się do polityki cenowej prowadzonej przez ten zakład. Gdyż to co opisał nam Lukas a niby powiedzieli mu to przedstawiciele od DUDY wydaje się nieracjonalne.
Jeżeli przedstawiciele ZM DUDA czytają to forum to nich wezmą przykład z WUJKASAMOZŁO i też coś tam napiszą jak się traktuje hodowców związanych umowami w tym zakładzie.
w 2006 i 2007 sprzedawałem świnie do olewnika w sierpcu świnie szły zawsze głodne, i u nich było tak że świnie ważone były na ich wadze zakładowej to wybicie procentowe na wydruku miałem w granicach 84%, niestety gdy zacząłem handel z dudą nie znam tego parametru!?
,
postaram się uporządkować dyskusję o zm Mościszki
1. Różnica między klasą RiU w wysokości 1zł jest w normalnych warunkach nie do przyjęcia
2. Transakcja była jednak dogadywana na extra zasadach i zapewne na extra towar
3. Kupujący zapewne nie "widział" kupowanego towaru i dogadywał cenę z założeniem, że kupuje extra towar (pewnie myśłał że za dużą ilością idzie dobra jakość)
4. Jeśli został wprowadzony w błąd przez sprzedającego co do spodziewanej mięsności (Pablo miał tego świadomość) to został OSZUKANY
5. Pytanie czy kupujący DOŚĆ WYRAŹNIE powiedział, że extra cena dotyczy tylko klas SEU
6. Zastrzeżenia co do szacowania mięsności w ZM Mościszki są od wielu lat i ta zła opinia ciągnie się za Wami jak smród za żywcówką
7. Jeśli jak pisze WUJEKSAMOZŁO za pomiar mięsności odpowiada 1 osoba to brzmi to niepokojąco - co się dzieje gdy idzie ona na urlop lub chorobowe?
8. jeśli WUJKUSAMOZŁO pracowałeś w Pozmeacie to podziel się zastrzeżeniami co do tego zakładu i powiedz dlaczego już tam nie pracujesz
9. Z takim podejściem WUJKU... jakie zaprezentowałeś to nie wróżę CI powodzenia w terenie, ludzie czytają to forum
DOGADAJCIE SIĘ DLA DOBRA WSZYSTKICH
Co do uczciwości oceny mięsności:
W jednym z dużych zakładów pracownik działu rozliczeń miał zadanie ręcznie korygować wyniki badania jeśli mięsność była ponad przeciętnie wysoka, dyrektor argumentował to tym że "to musiał być błąd, te urządzenia sa niedokładne".
Słyszałem podobne relacje od pracownika jednego zakladu. Z tym, ze tam było tak:
"za wysoka mięsność, zrób mu na (dajmy na to) 55,3"
I poszła korekta po całości, żeby ogólna mięsność wyszła na wskazany poziom.

Co do cen na przyszły tydzień to proponował bym albo bez zmian albo 5 gr do góry
Mój znajomy opowiadał jak było w M-----ach .Sprzedawał przez pośrednika do dwóch zakładów, M----ki i a drugi koło Słupcy .Różnica była od 3 do 4% gorzej wychodziły w M---ach.Znajomy dzwonił do pośrednika żeby wyjaśnić co z tą mięsnością a pośrednik do M----ek tam miał człowieka mówił na niego pan L . Pan L wchodził w komputer i poprawiał mięsność swiń .Po kilku telefonach rolnik pojechał sam do M---ek wyjaśnić co z tą mięsność jak go Pan L zobaczył to zamknął się w kiblu ze strachu żeby się nie wydały jego machloje .Z tego co wiem Pan L został zwolniony nie pracuje M---ach.
Mój znajomy opowiadał jak było w M-----ach .Sprzedawał przez pośrednika do dwóch zakładów, M----ki i a drugi koło Słupcy .Różnica była od 3 do 4% gorzej wychodziły w M---ach.Znajomy dzwonił do pośrednika żeby wyjaśnić co z tą mięsnością a pośrednik do M----ek tam miał człowieka mówił na niego pan L . Pan L wchodził w komputer i poprawiał mięsność swiń .Po kilku telefonach rolnik pojechał sam do M---ek wyjaśnić co z tą mięsność jak go Pan L zobaczył to zamknął się w kiblu ze strachu żeby się nie wydały jego machloje .Z tego co wiem Pan L został zwolniony nie pracuje M---ach.
Jak słyszę mój znajomy, mój kumpel lub znajomy znajomego to mnie ściska, ludzie konkrety ja miałem taka a taka sytuacje a nie co słyszałem. Ja osobiście oddałem do Mościszek dwa razy i faktycznie mięsność nie wyszła za dobra (55,8 % ogółem na 120 szt) ale coś tam dołożyli i ogólnie nie wyszedłem źle, więc nie mam prawa narzekać, ale apeluje do kolegów nie piszcie czegoś co nie możecie sami potwierdzić bo narażacie się tylko na śmieszność i nie do końca nas potem poważnie traktują.
Pozdrawiam
Do prosiaq; sprzedawałem do zakładu z tego samego rzutu więc doskonale wiedzieli po jaki towar jadą. A jak w negocjacjach pada cena 5.60 za e to nie musiałem chyba pytać o cene każdej innej klasy, teraz widzę że to mój błąd. Więc argumentacja wujkasamozło nijak ma odniesienie. Czekam ciągle jak jego argument terminowych płatności ma się do rzeczywistości bo kasy na koncie nadal nie mam. Może teraz mnie tym pokarają że się wypowiedziałem na forum na ich temat.
Mcrobb dwa razy trochę mało oddałeś. Jakbyś się popytał ludzi którzy pracowali tam i sprzedawali im świnie 10 lat temu to byś wiedział kto to był Pan L. a jednak Ci dołożyli ciekawe kogo na te konto okroili .Pozdrawia miłośników Mo---ek . Jeszcze jedno jak piszę to chyba wiem co piszę a śmieszni to są ci co się dają robić w konia
Loniu był w porządku, szło się z nim dogadać, więc czesto handlowaliśmy mimo, że mięsność od zawsze była pod psem tam. Odszedł chyba jak sławny Klaudiusz B. zaczął robić tam "porządki". Ciekawe swoją drogą gdzie teraz chłopina pracuje. Mam na myśli Lonia.
I wszystko w tym temacie.Kiedyś odwiedziła mnie pewna pani z M---ek w sprawie świń zapytałem się o Lonia nie chciała rozmawiać tylko powiedziała że się zwolnił.
Jeśli można z zupełnie innej beczki:
Nasz kolega Populista znalazł się na dzisiejszej okładce "Pulsu Biznesu". Gratuluję i Pozdrawiam kolegę
http://www.wykop.pl/ramka/677041/dzisie ... u-biznesu/
No i wydało się kim jest Populista to nasz ukochany premier Donald T.
pini chce robic hamburgery http://www.kutno.net.pl/?strona=archiwum&id=16414

mościszki chyba nie kupicie juz towaru...
25-03-2011 Ceny skupu tuczników w Danii na 13. tydzień 2011 roku (28.03.-03.04).
W nadchodzącym tygodniu (28.03.-04.03.) notowania cen świń rzeźnych w Danii za wbc klasy E wzrosną o + 0,20 DKK w stosunku do bieżącego tygodnia (21.03.-27.03.) i będą wynosić: 10,00 DKK, czyli 5,40 zł/kg (wg NBP z dnia 24.03.2011, 1 DKK= 0,5400 zł).
Dane z dwóch największych duńskich koncernów mięsnych: Danish Crown oraz TiCan (wg Danish Meat Association).
Zawsze aktualne ceny na http://www.cenyrolnicze.pl!
Jak słyszę mój znajomy, mój kumpel lub znajomy znajomego to mnie ściska, ludzie konkrety ja miałem taka a taka sytuacje a nie co słyszałem. Ja osobiście oddałem do Mościszek dwa razy i faktycznie mięsność nie wyszła za dobra (55,8 % ogółem na 120 szt) ale coś tam dołożyli i ogólnie nie wyszedłem źle, więc nie mam prawa narzekać, ale apeluje do kolegów nie piszcie czegoś co nie możecie sami potwierdzić bo narażacie się tylko na śmieszność i nie do końca nas potem poważnie traktują.
Pozdrawiam
Zgadzam się z Tobą, że takie informacje brzmią mało wiarygodnie. Ale myślę, że innych w tej materii nie będzie, bo po pierwsze żaden zakład sam nie będzie rozgłaszał jak rąbie rolników, a po drugie osoba oszukana musi okazać się wyrokiem sądu skazującym zakład, żeby mogła to napisać np na takim forum.
Taka osoba jak ja, znając pewne nieuczciwe w stosunku do rolników mechanizmy, może się tą wiedzą podzielić, bądź nie pisać zupełnie nic. Ale więcej mnie wiąże z szanownymi forumowiczami, niż zakładem, dlatego piszę. A co kto zrobi z tą wiedzą, to już jego prywatna sprawa.
Dla ścisłości ja nie pisałem o Mościszkach.
Pini - przyszły tydzień - 4,60 żywa
Hodowla Zarodowa
dzis zdane do pmb bialystok zobaczymy jaka miesnos wyjdzie. a tak propo jak ktos mial z lotwy warchlaki to jaka miesnosc wychodzila?
łotwa to genetyka duńska, więc miesnosc >56%, ja miałem łotwę to wyszło 56,5 % naprawde fajny towar to był
Pini jeszcze przed 9.00 proponowało 4,55 zł/kg przy partii 100 sztuk i 56% mięsności na poniedziałek 28.03. br jednak z zastrzeżeniem, że ostateczna cena znana będzie za "2-3 godziny". Jak się okazuje wg informacji 'jaqbn' podnieśli o + 0,05 zł do 4,60 zł/kg, czyli trend delikatnie wzrostowy.
Zawsze aktualne ceny na http://www.cenyrolnicze.pl!
panowie bez urazy ale 56% to dziś żadna rewelacja, zdane jakiś miesiąc temu do PMB 57,2% przedział od 54% do 60,6% lochy z własnej chodowli PBZXWBP pokryte knurem WBPXPIE też z mojej "stajni" a płacac za warchlaka gruba kase oczekiwałbym co najmniej 58%. Moim znajomym z prw napiszę jak mi wyszła ostatnia partia sprzedana w tym tygodniu jak dostane rozliczenie
W Polsce ciągle rację ma silny, a nie ten, kto ma rację.
kaciocha dobry wynik ale też chyba przy tym zakład do ktorego sprzedajesz dość żetelnie bada Twoje świnie. A przy takim wyrównaniu to ładna cena wychodzi.
panowie bez urazy ale 56% to dziś żadna rewelacja, zdane jakiś miesiąc temu do PMB 57,2% przedział od 54% do 60,6% lochy z własnej chodowli PBZXWBP pokryte knurem WBPXPIE też z mojej "stajni" a płacac za warchlaka gruba kase oczekiwałbym co najmniej 58%. Moim znajomym z prw napiszę jak mi wyszła ostatnia partia sprzedana w tym tygodniu jak dostane rozliczenie
kaciocha
nikt nie ocenia czy mięsność 56% jest dobra i oczekiwana to jest ,,granica"" do dobrej ceny. na mięsność wpływa kilka czynników waga,żywienie itp przecież nie dążymy do tego aby zakłady miały nam podnosić belkę na 58% bo wtedy by nam tylko zostało jak to określiłeś ,,oczekiwać"". przy 57,2% mięsności też byś nie dostał ceny bazowej co innego przy sprzedaży wbc więc trzeba dążyć do zaniżania wszelkich parametrów aby osiągać jak największe zyski a nie zakłady dorabiać Pozdrawiam:)
Hodowla w cyklu otwartym
a w temacie cen to coś się delikatnie rusza bo dziś pośrednicy w moich stronach o 10 gr w góre nie czekając na poniedziałek, ja mam na wtorek 4,3 ale licze że może 4,4 wyciągne za 100szt ale towar kiepski mam czego nie ukrywam
panowie bez urazy ale 56% to dziś żadna rewelacja, zdane jakiś miesiąc temu do PMB 57,2% przedział od 54% do 60,6% lochy z własnej chodowli PBZXWBP pokryte knurem WBPXPIE też z mojej "stajni" a płacac za warchlaka gruba kase oczekiwałbym co najmniej 58%. Moim znajomym z prw napiszę jak mi wyszła ostatnia partia sprzedana w tym tygodniu jak dostane rozliczenie
A jeżeli można wiedzieć to jaki masz system utrzymania tuczników?
pozdrawiam
witam
krusz
- 11 Fora
- 2,099 Tematy
- 129.8 K Posty
- 0 Online
- 5,387 Członkowie